TRÜHVEL on noorte tammede läheduses kasvav mugulakujuline seen, mille lõhnav viljakeha kasvab maa sees. Trühvlite leidmiseks koolitatakse välja koeri ja sigu. Trühvlid on väga kallis delikatess, Eestis saab trühvleid osta peamiselt konserveerituna. Tooreid trühvleid võib riivida salatitesse või tükeldatult hautada ja kastmetele lisada. Trühvleid tuleb tarvitada võimalikult värskelt, paari päeva jooksul, sest nad riknevad kiiresti. Retseptides asendamiseks sobivad
mürklid või kivipuravikud. Hinnaline TRÜHVLIÕLI (klõpsa kõrvaloleval fotol) on paljude tippkokkade salanipp. Trühvliõli on kahte sorti - mahedam valge trühvli õli ning tugevama maitsega musta trühvli õli. Mõlemaid võib tilgutada makaroniroogadele, ent musta trühvli õli sobib paremini lihale ning paksematele kastmetele, valge trühvli õli sobib kalaroogadele, kreemistele kastmetele ning vinegrettidele. Lisa toiduvalmistamisel alles lõppfaasis, et vältida lõhnainete kadu. Kui soovite trühvliõli ise valmistada, siis hakkige kuiv värske trühvel hästi peenelt ning pange puhtasse purki koos oliivõliga. Laske paar päeva maitsestuda, siis säilitage õli külmikus. NB! Enamus müügilolevatest trühvliõlidest ei ole valmistatud päristrühvlite põhjal. Enamasti on oliiviõlile lisatud 2,4-dithiapentane-nimelist sünteetilist ühendit, mis annab trühvlitele sarnase aroomi.